Tipy a triky: Jak pečovať o pleť v zimě

Hezký den všem! Také jste se celý týden radovaly ze skoro jarního počasí a relativního sluníčka? Já
jo. A proto jsem dneska celá vyšokovaná z toho sněžopršení, co se teď venku děje. Co naplat, alespoň mám čas na relaxování u internetových článků :)

Při brouzdání mým oblíbeným internetovým magazínem Zdravota jsem narazila na článek o péči o pleť v zimě a říkala jsem si, že vám nějaké ty zimní tipy také poradím (kdybyste náhodou na Zdravotu totiž nezavítali. Jsou to stránky o zdravém životním stylu, teda asi myslím, a je to taky docela mladý projekt, stejně jako můj blog, takže ho asi mnoho lidí nezná. Říkala jsem si, že se o něj s vámi podělím, protože by bylo sobecké si to nechat jen pro sebe :D Určitě jim můžete dát lajk i na FB, to potěší vždycky). 

Tak jdeme na to :)

Na začátku je potřeba si uvědomit, že krása přichází zevnitř. Kdo chce mít krásnou a zdravou pleť, musí dbát i na správnou a zdravou výživu, dostatek vitamínů a spánek. Ten je důležitý, proč jinak by existoval pojem beauty sleep? Musím říct, že přes zimu trpím na suchou pokožku a intenzita mazání rukou se u mě zvyšuje úměrně ke snižující se teplotě venku. Včera jsem až se zděšením pozorovala svou vyschlou ruku a rychle krémovala vším možným, od kokosového oleje, po různé krémy, až po obyčejnou vazelínu. Naštěstí všechno relativně zabírá, takže jsem byla brzy zase hydratovaná a mohla přestat panikařit. 

Naše pokožka to nemá v zimně lehké. Ale to náš organismus také ne. Všechno to střídání teplot, přechod z tepla do zimy, to nedělá dobře nejen našemu zdraví, ale i pleti a pokožce. Jediné povolené střídání teplot by měla být sauna, ta je naopak pro zdraví a obranyschopnost organismu skvělá. Ale také samozřejmě vysušuje pokožku. 

Proč se nám pleť přes zimu vlastně vysušuje? Protože v chladném vzduchu je mnohem méně vlhkosti. Tohle pozoruji hlavně na svých rtech. Jsem závislá balzámová mazalka a bez balzámů nedám ani ránu. Přes zimu mám rty sušší, přes léto je to trochu lepší. Proto je důležité pleť správně hydratovat.
V zimně se nám dost často stane, že zapomínáme na pravidelný pitný režim (protože komu by se chtělo lít do sebe litry studené vody). Tip číslo 1 je tedy dostatečný příjem tekutin, hlavně vody! Zapomeňte na cocacoly, fanty, sprajty a vůbec všechny tyhle přeslazené nápoje, kterými akorát zatěžujete organismus. Tohle se do pití nepočítá (stejně jako mléko nebo pivo!). Pít dostatečné množství vody je důležité, to si zapiště za uši, nebo na nějaké viditelné místo. Když se naučíte dostatečně během dne pít, budete mít vyhráno.

Druhý tip je ochrana pleti a pokožky. V zimně se doporučuje používání o něco hutnějšího krému, než přes léto, který vytvoří na pleti ochrannou vrstvu, přes kterou se mráz nedostane. Všichni víme, že mráz spaluje pleťové buňky (jestli teda něco takového existuje). Prostě a jasně - než nanesu první ranní make-up, máznu si trochu krému a nechám pořádně vsáknout. Přemýšlím, jak je to přes zimu s BB krémy, které nám "ušetří" čas s mazáním krému. Sama jen málokdy používám jen BB krém, protože mám pleť často sušší. Logicky bych ale vyvodila, že přes zimu je samotný BB krém nedostatečná ochrana pleti. 

Tip číslo 3 je docela zajímavý. Odličujte pleť olejem. Fůj oléj, říkáte si. Ale co třeba kokosový? To je přece zázrak sám o sobě! Některé odličovací vodičky a mléka mohou pleť samy o sobě vysušovat (nehledě na to, že některé i občas pálí). Odličování olejem jsem ještě nezkoušela, ale je to docela dobrá rada, kterou určitě vyzkouším. Pleť se totiž nejen odlíčí, ale zároveň nasosá vitamíny z oleje. Kdo si dává vyživující masky z oleje na vlasy, ten určitě pochopí, jaká je toto rada nad zlato. Samozřejmě ale pozor na oči!

Tip číslo 4 a taky poslední rada ze stránek je extra péče. Kdo chce mít krásnou pleť, musí také věnovat dostatečný čas na její péči, to jsme si už ujasnili. Jak? Pravidelný peeling (pozor ale, ať se vám nedostane do oka! Jak tohle dopadá, si můžete přečíst tady). Peeling si můžete připravit i doma z vlastních zásob, stačí k tomu cukr, skořice, olivový nebo kokosový olej a sůl, nebo třeba cukr + zelený čaj. Po peelingu doporučuje článek pleť namatlat kokosovým olejem. 



Jak pečujete o svou pleť? Liší se vaše péče podle ročních dob? A co si myslíte o radách z článku?




Obrázky tady a tady

Komentáře