Pět vteřin s Amway

Zdroj
Amway, obrovský koncern založený na lidské spolupráci při nakupování na eshopu. Pyramida a letadlo. Sekta. Děsivá neznámá, která pohlcuje netušící zájemce o snadný výdělek, kteří se pak zadluží, anebo tomu zcela propadnou a není jim pomoci. Geniální byznys. O Amway si toho můžete přečíst opravdu hodně. Co to doopravdy je sama pořádně netuším. Ale vím, jak vypadá schůzka s Amwayákem a co se po vás bude chtít, když kývnete své ano na prvotní vyzkoušení.

Jedno z mých letošních předsevzetí bylo naučit se lidem říkat ne. A ne po telefonu nebo přes zprávy, ale přímo hezky z očí do očí, což považuji za nejtěžší. Lidé ze mě při osobním setkání vymámí snad všechno. Kontaktní údaje, peníze, čas, sliby, všechno. A tak jsem se rozhodla s tím něco udělat a učím se říct ne, když něco nechci. Odmítat není nezdvořilost. Ale ne vždycky se mi to povede. Proto jsem takto (netušíc) kývla na schůzku s Amwayačkou. 

Na jedné akci jsem se dala do řeči s ohromně příjemnou paní, která má normální rodinu a normální děti. Přistěhovala se sem z jiného města, tak jsme chvilku pohovořily o tom, jaké to tu je a ona říkala, že má projekt a shání lidi do týmu, tak jsem kývla na schůzku. Zajímavé bylo, že na mou nabídku toho, že pošlu svůj životopis, řekla ne. Že se mi ozve a domluvíme se.

Sešly jsme se po pár týdnech. Měla jsem s sebou připravený nejen životopis, ale celou strategii, jak ji oslním svými zkušenostmi. Chvíli jsme si povídaly, pak jsme přešly k "byznysu" a mladá paní vytáhla z bločku papír. Už v tu chvíli jsem věděla, že je zle, protože už mě asi před deseti lety takhle jednou jiná paní Amway strategii vysvětlovala (ale před těmi deseti lety mě to akorát naštvalo, protože ta jiná paní neměla vlastní papír, půjčila si můj kroužkový sešit do školy a POČMÁRALA MI DESKY!!! D E S K Y !!! Kdo normální počmárá cizímu člověku desky?). 

Amway strategie je ohromně jednoduchá a účinná. Nejdřív se začne s rozdělením sektoru podnikání, potom se přejde k ceně produktů a kolik procent tvoří výroba, kolik si bere distributor, potom se začne mluvit o velkých penězích, procentech zisku a podobně. Až po chvíli se řekne zakladatel společnosti a její jméno. Všechno se pěkně kreslí, samé grafy, přímky, procenta, ohromně působivá prezentace. Prezentující nezapomene zmínit, že to všechno nejde pochopit hned napoprvé, zároveň taky, že tomu sám na začátku nevěřil. 
Sedím tam tak s tou milou paní a je mi hrozně líto, že nemá opravdový vlastní projekt, ale že tím projektem je Amway. Amway je webový eshop s vlastními produkty. Fungují celosvětově, dosah mají obrovský a stejně tak zisk. Způsob výdělku obyčejných smrtelníků probíhá na dvou frontách. Jednak si můžete sami kupovat produkty, získávat body a procenta z ceny, kterou zaplatíte, kterou dostanete příští měsíc zpátky. Druhá varianta je naverbovat další lidi, kteří si budou kupovat produkty a procenta z jejich nákupů půjdou vám. A ti lidé naverbují další lidi a každý, kdo si v tomhle řetězu něco koupí, přispěje na vaše konto nějakým tím penízkem. Aby to fungovalo, je samozřejmě potřeba hodně lidí. Vezměte si ale, že se vám třeba za 5 let podaří nashromáždit obrovskou skupinu lidí, která se denně rozšiřuje a která aktivně nakupuje. Potom se dá opravdu mluvit o výdělku.

Uvězněná ve své nevoli říkat ne uprostřed rozhovoru s Amwayákem patří od této chvíle k seznamu nočních můr. Co v takové chvíli můžete udělat? 
  1. Utečte hned, jak zahlédnete papír.
  2. Omdlete a skácejte se pod stůl, přičemž vyvoláte paniku a budete se moct nenápadně odplazit pryč.
  3. Řekněte suverénně NE a odejděte.
  4. Řekněte ano a dejte se do podnikání s Amway na vlastní riziko.
Pokud nechcete říct ano, neberte si hlavně žádná cédéčka a dývýdýčka, kterými jsou Amwayáci vždycky vybavení, protože je chtějí vrátit a pojišťují si tím druhé setkání.

Co jsem řekla já? Řekla jsem "ok fajn, chci se podívat, jak vypadají produkty, ale nemyslím si, že v tom budu chtít pokračovat dál." Tak jsme s milou paní založily Primadonnce účet. Co se stane v takové chvíli? Několik věcí! Zaprvé se cena produktů sníží asi o 30%, což by mohlo znít působivě, ale cena je tak navýšená, že je to pořád hodně. Po založení účtu máte několik možností:
  1. Neuděláte nic, nekoupíte si nic, nevšímáte si toho a po 30 dnech se vám účet automaticky smaže.
  2. Uskutečníte první nákup, podepíšete smlouvu a začnete sbírat body.
  3. Zešílíte, uskutečníte první nákup, podepíšete smlouvu, nakoupíte za strašněmoc peněz a už v tom lítáte.
  4. Uskutečníte první nákup (tomu se prostě nevyhnete), ale protože nemáte tolik peněz na další nákupy, začnete nahánět lidi, kteří se připojí k vašemu "týmu" a shánějí další lidi, kteří pak nakupují za vás.
Proč jsem řekla ano? Sama sobě jsem v duchu řekla "hele, vždyť jsi bloggerka, mrkneš na eshop, vyzkoušíš kosmetiku, napíšeš recenzi, získáš u toho body a uvidíš, nechat toho můžeš vždycky." Ze schůzky jsem domů odcházela poměrně rozpačitá a v hlavě vymýšlela, kolik peněz bych si mohla dovolit utratit, abych získala 200 bodů, které pak dělají tři procenta vratné částky na další měsíc. Stanovila jsem si nějakou částku, doma otevřela stránky a začala jsem zkoumat, kolik budu potřebovat produktů k nasbírání těch 200 bodů, o kterých mi milá paní tolikrát řekla, že to je lepší, protože je to 20% sleva z nákupu a 3% vratky. A víte co? Málem jsem omdlela. Všechny mé představy vzaly za své, když jsem si spočítala, že k získání tolika bodů bych tam musela utratit za jeden nákup skoro deset tisíc korun. 

Produkty jsou drahé a málo bodově ohodnocené. Jsem na sbírání bodů zvyklá. Vždyť za 200 bodů jsem si vybrala v létě DM box a nasbírala je docela v klidu. Jeden bod rovná se v DMku 20 korun. U Amway je to skoro trojnásobek. A ono není divu, aby mohli na prodeji jednoho produktu vydělávat všichni, musí být cena opravdu vysoká. Mě osobně to zklamalo, protože jako první informaci jsem se dozvěděla, že se díky Amway vyhnu vysoké ceně, kterou stanovuje prodejce. Hlavním argumentem je taky to, že to jsou výrobky, které bych si stejně koupila třeba v Tescu. 
Rychlý příklad toho fungování. Sypký pudr Artistry vidí běžní návštěvníci eshopu za cenu 1355 Kč. Já, jako "Vlastník podníkání s Amway" jej mám za 1003 korunky. Za tuhle nádheru získáte 19,43 bodů. V DMku bych  jich za tuhle cenu získala 50. Sami si udělejte výpočet. K tomu, abych jich nasbírala 200 a získala tak slevu, jich musím koupit 10. Takže zjišťuji, že na tohle nemám peníze a mou druhou možností je sehnat nějakého dalšího obětního beránka, který si to koupí za mě.

Kromě ceny a malého poměru bodů k ceně produktů mě zklamal i samotný výběr. Těch produktů není moc. Čekala jsem toho víc. Najdete tam víceméně základní kousky. Mají i sekci pro domácnost a ústní hygienu, kávu za 700 Kč, olivový olej za 925 Kč, nebo třeba balíček špaget za 405 korun, ze kterého nemůžu nejvíc. 

Prošla jsem si snad všechny produkty a musím říct, že mě nezaujalo ale lautr nic. A to mám ráda kosmetiku a opravdu jsem ji chtěla vyzkoušet. Na blozích jsem viděla třeba fascinující vodové tekuté stíny. Hledám je na eshopu a nic. Ještě se mi nestalo, že by mě opravdu nic nezaujalo. Jsem náročný zákazník, ale ve většině případech si ke spokojenosti vyberu, ale tady mě opravdu nic neláká. 

Co se produktů týče, uslyšíte na ně samou chválu, protože jsou (prý) opravdu dobré. Amway nabízí vrácení peněz, pokud nebudete s produktem spokojeni, i když ho otevřete. Můžete tak vlastně vrátit poloprázdnou krabičku a oni vám vrátí plnou cenu. Jak to funguje v praxi ale nevím. 

Velice rychle jsem tedy zjistila, že na to, abych si tam něco kupovala a vydělávala na tom, nemám finance. Už dopředu jsem milé paní říkala, že nikoho nahánět nechci. A tak jsem zjistila, že na to, abych byla Amwayákem, nemám peníze. Je to totiž naprosto obrácený způsob výdělku peněz. Vy musíte peníze do eshopu nacpat, aby vám velkorysá společnost na příští měsíc vrátila stovku a kuponek. A tak jsem hned milé paní zavolala a řekla jí, že to dělat nechci. Její šok překvapil i mě. Bylo jí jasné, že jsem to správně nepochopila, nemohla uvěřit tomu, že se mi její nabídka nelíbí, několikrát mi připomněla, že ve svém životě nemám žádné jiné možnosti, než toto a podobně. Zrušila jsem nadcházející schůzku a vůbec celou svou ochotu jakkoli spolupracovat. Bohužel mám ale dvě cédéčka o něčím skvělém a fascinujícím úspěchu v Indii, která bych co nejraději vrátila (má nabídka, že je pošlu poštou, byla odmítnuta). Ona je tam totiž ještě třetí důležitá složka "podnikání". Osobní setkání a semináře, na kterých se učí nejlepší taktiky, jak získat hodně lidí, jak oblbnout ostatní, kde si všichni tleskají, jak jsou skvělí a kde se obdivuje konsumerismus na první příčce.

Povolání, které znamená masivní nákup produktů, které nepotřebuji, nebo nucení někoho, aby si koupil předražené produkty, které nepotřebuje, není nic jiného, než čistý konsumerismus, který bych nechtěla povyšovat na životní filozofii. Pro mě cesta Amway prostě není. Což ale neznamená, že to pro jiného nemůže být životní poslání. Na to je totiž celý jejich filozofie zaměřená. Přetvořit člověka k obrazu svému, vytvořit konzumenta vlastních produktů, vnést do jeho života pocit, že když utratí hodně peněz, bude odměněn slevou a kuponem, je ten správný způsob života. Věřím ale, že se najde spousta spokojených zákazníků, kteří si Amway produkty pochvalují a jsou s nimi spokojení, ba dokonce si sem tam přivydělají nějakou tu korunku. Nebo na tom dokonce opravdu zbohatli a stali se pasivními příjemci velké sumy peněz, o kterou všichni bojují. K tomu, stát se podnikatelem s Amway, nemusíte být studovaní, z dobré rodiny nebo mít za sebou leta pracovních zkušeností. Stačí vám jen peníze na nákup produktů (včetně povinného startovního balíčku plného brožurek za 800,-). Pokud je to na vás ze začátku drahé, dost často vám váš "sponzor", tedy člověk, který vás k tomu přivedl a k jehož týmu díky referenčním číslům patříte, s prvními nákupy pomůže. Každý rok se taky platí členský poplatek (těch osm stovek, nějak ta společnost přeci vydělávat musí).

Zajímalo by mě, jestli máte zkušenosti s Amway. Kupujete si jejich produkty? Podnikáte sami? Funguje to? Já mám ještě do konce měsíce, než mi vyprší členství a můžu tak přemýšlet, jestli to přeci jen není skvělý nápad. Skvělé by bylo sehnat spoustu lidí, kteří by si nakupovali za mě, ale je mi špatně z pomyšlení na to, že budu někoho nutit si koupit něco, co není moje a z čeho budu mít jen kupon na další nákup (když to přeženu). Přijde mi to jako smlouva s ďáblem. Ale pokud vám to připadá skvělé a chcete si to ohromně zkusit, tak mi dejte vědět a přihlásíme se tam všichni spolu a budeme šťastní a veselí až do smrti! Šance na úspěch v tak obrovské globální společnosti je ale mrňavá. Mnohem pravděpodobnější je, že se zadlužíte, protože nebudete mít dostatek peněz na nákup tolika produktů každý měsíc jen k udržení statusu zisku. Radši si za ty peníze vyjedu jednou za čas na dovolenou.





Komentáře

  1. Hodně zajímavý článek. Já se naštěstí nikdy s žádným "Amwayákem" nesetkala (ještě že tak, taky mám problém říkat ne) Tyhle pyramidy nesnáším, takhle mě nejednou někdo ukecával na finanční poradenství. Do něčeho takového bych asi nikdy nešla :)
    Infinity of Colors

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, že sis článek přečetla! Trochu jsem se bála, jestli nešlápnu do vosího hnízda. Je to dost zapeklitá situace :)

      Vymazat
  2. Jednou jsem byla na "hromadné iniciační schůzce". Bývalý spolužák mě pozval do galerie...tak jsem mu nechtěla kazit radost a šla jsem. Ocitla jsem se v ošklivé, velké místnosti se spoustou židlí a hypnotizovanými zoufalci, co ještě většímu zoufalci v divném obleku všechno žrali. Odmítla jsem a odešla, co se dalo dělat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá zkušenost :D Mě ta jejich setkání děsí, moc na takovéhle akce nejsem a jak koukám, tak některé opravdu nestojí za to :D

      Vymazat
  3. Mám zkušenost. Mně byla tato nabídka učiněna někdy v roce asi 1993. Bylo to celkem krátce po revoluci, já mladá (no, 21 let), chodila jsem s budoucím manželem a protože nám to nabídli solidní manželé, kterým jsem věřila, šli jsme do toho. Samozřejmě jsme měli výhodu, oba stálé zaměstnání a několik vedlejšáků k tomu, děti žádné, bydlení levné, tak proč nevzít další "vedlejšák", i na nákup jsme měli. Dozvěděla jsem se poprvé něco víc o fungování MLM (multi-level-marketing) a bavily nás i ty semináře, které mi ovšem někdy připadaly jak sekta. Ale byly fajn, měli jsme je i v zahraničí. Protože se nám celkem dobře dařilo shánět i lidi pod sebe, nám stačilo je přivést a naši "nadřízení" jim vše vysvětlili. Dostali jsme se na nějakou asi 3. nebo 4. úroveň, měli pod sebou už asi 80 lidí (svých + těch jejich) a začalo to i slušně vydělávat, kolem 20000Kč. Což už bylo u mě víc než v zaměstnání. Výrobky kvalitní jsou, to musím jedině potvrdit, lidi s nimi byli spokojení a sami nám pak volali, když chtěli další. Dodnes nějaké kupuji, i když s firmou už nemám nic společného. I kosmetika byla kvalitní, víc než třeba dnešní Mary Kay a jeden bronzer mám dodnes!!!! :DDD Sice je už vidět dno, ale ta kvalita! A skoro neubýval, i když jsem tak 20 let jiný neměla. Neuvěřitelné :))) U nás to skončilo asi tím, že manžel onemocněl rakovinou. Když jsme pak sháněli peníze na léky, které pojišťovna nehradila, spousta (cizích) lidi z Amway se přidala do sbírky, kterou založili naši nadřízení. Hodně nám tím pomohli. Lékaři nám řekli, že manželovi zbývají max. 2 měsíce života, ale díky lékům navíc z toho bylo 9. Dokonce jsem se tenkrát rozhodla napsat majiteli firmy do USA srdceryvný dopis, aby nechal mého muže odvézt na léčbu do USA (ano, myslela jsem si, že tam by ho dokázali vyléčit). Kupodivu mi majitel osobně odepsal, dopis mám dodnes schovaný, i když přišel týden po smrti manžela a léčbu mi zařídit nemohl. U mě se celý život pak obrátil naruby a skončila jsem i v práci, i u Amway. Byla to pro mě největší tragédie v životě, ale na Amway mám ty nejlepší vzpomínky. Uf, to je dlouhý komentář, už mlčím. :))) Každopádně dneska je takových firem hodně, tím pádem více nabídek, méně kšeftů, to je můj názor. Díky praktikám některých Amwayáků má možná firma blbou pověst (v ČR). Dnes bych tento způsob podnikání dělat nemohla, ale tenkrát v mládí mě to bavilo a byli jsme na to dva.
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
  4. Jo a 90 denní záruka vrácení peněz fungovala na 100%, ale málokdy někdo něco vrátil. Pokud ano, nebyl vůbec problém. Nevím, jak je to dnes, známe Čechy, vypotřebují, vrátí. Ale fungovalo to i na dýl, když mi někdo zavolal po 4 měsících, že se mu něco nelíbí, koupila jsem tu věc a na tu fakturu pak vrátila tamtu jeho. Víš, jak to myslím :))) Ani se neptali na důvod, žádný psaní reklamace, prostě jsem to odevzdala a hned dostala peníze zpět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu! Ty toho máš tolik za sebou, měla bys napsat knihu! Děkuju za úžasný komentář, doufala jsem, že se ozve někdo s reálnými zkušenostmi, protože na jednu stranu mě to obrovsky děsí, ale na druhou i fascinuje. Zkušenost s tím, jak to funguje uvnitř, když se člověk dostane dál, nemám, jen jsem okrajově nakoukla dovnitř a zjistila, že si z produktů prostě nevyberu.

      Vymazat
  5. Já tu mám teď od známé vzorky Artistry pleťové péče :D a nevím, ač je to známá, tak tohle nějak nebaštím a celkově tento způsob "prodeje" mi přijde protivný a šílený.. a zoufalý, protože prostě musí věci vnucovat, aby si ti lidé něco vydělali.. :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na druhou stranu je to geniální, protože se opravdu snažíš něco prodat, abys měla alespoň nějaký zisk. Kdybych to vymyslela já, tak si nestěžuju :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥