Jak přežít českou zimou (hlavně v létě)

Kde je to léto? Ptám se tento týden už poněkolikáté. Je mi zima, mám na sobě 4 vrstvy (letního) oblečení, které vůbec nehřejí a v nejhorších chvílích si pouštím přímotop. Ruce si zahřívám horkým čajem a kroutím hlavou nad tím, že asi budu muset vytáhnout starého dobrého parťáka proti zimě. Alkohol.

Na začátek vás musím uklidnit - nejsem žádný alkoholik a "veselému pití" tolik neholduji. Na druhou stranu uznávám starou dobrou medvědici (nebo tak tomu alespoň říkáme): horká voda + slivovice + med + citrón = nejlepší lék na chřipku a nachlazení. Před několika lety jsem se během chladného léta takhle na dovolené v Krkonoších "léčila" velice intenzivně a medvědice k snídani zaručila krásný celý den. Jsou chvíle, kdy alkoholy opravdu pomáhají. Digestiv po těžkém jídle nebo pálenka pro zahřátí. Alkohol ale můžete využít i v jiných případech. Ze své zkušenosti znám minimálně dva: vodka, kterou jsme použili na smývání smůly z vlasů (od té doby se neopírám v lese zády o stromy) a vymývání/desinfikování rány po pádu z kola stejným nápojem (což hrozně pálí, ale ráda se zahojila na to tata).

Zdroj
Během veselých vysokoškolských let jsem se naučila jeden obrovský neduh - pít kávu s whisky. Když nebyla whisky, použila jsem pálenku. Scházely jsme se takto v ranních hodinách před začátkem vyučování během zimního semestru s termohrnky, spiklenecky na sebe mrkaly a navzájem si kladly zásadní otázku - Máš s sebou džeka? Whisky Jack Daniel's mi pomohla přečkat chladná rána a rozproudit krev v žilách. Ale pozor na pravidlo Alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství. Není to tak úplně pravda a do kávy doporučuju opravdu jen malý příděl whisky nebo jiného oblíbeného zahřívače. Loni v létě jsem vám tu psala recept na ledovou kávu, tématem letošního chladného léta je pro mě káva s alkoholem. Jeden můj známý došel dokonce tak daleko, že si alkohol přidává do horké čokolády.

S nástupem do práce se mé termohrnky s "veselou kávou" staly minulostí a smutně na mě koukají celé zaprášené z poličky. Sedět pasivně na přednášce a potichu se chechtat, že má přednášející zase tu stejnou kostkovanou košili, je něco jiného, než aktivně zapojovat mozek v práci, kde je potřeba bystré myšlení a tvůrčí činnost. Alkohol do práce dle mého nepatří (pokud nejste sládek, což já nejsem). V poslední době se má konzumace alkoholu rapidně snížila (a ani předtím nebyla nijak vysoká). 

Zdroj
Před několika lety jsme byly s kamarádkami v lednu v Barceloně. Nabalené v kabátech, šálách a čepicích jsme seděly u moře pod hřející lampou a přemýšlely, čím se zahřát. Vyzkoušely jsme ouzo, které bylo sice dobré, ale tuze studené. V Barceloně měli výborná vína a nás nenapadlo nic lepšího, než číšníky poprosit, aby nám připravili svařák. Vyděšeně se na nás dívali, načež vymysleli následující věc: do chladiče na víno nalili horkou vodu a do ní postavili celou lahev červeného vína. K tomu nám přinesli třtinový cukr, plátky pomeranče a mletou skořici. Lepší svařák jsem dlouho neměla. Naši veselou atmosféru doplňovaly nechápavé pohledy od ostatních stolů. 

Díky tomuto sumáři svého alkoholového využití jsem si uvědomila jednu věc. V Čechách je zima, proto tu pijeme horký alkohol na zahřátí. Svařák, punč nebo grog vlastně mentálně nepovažuji za alkohol, protože to se nepije na množství, ale právě na zahřátí. Když teď chodím každé ráno kolem různých farmářských trhů, tak se sice kochám drahými třešněmi, ale tajně se těším, až je nahradí trhy vánoční, protože tam mají ten můj oblíbený svařák. 



Komentáře

  1. Tak tohle je fakt dobrý...teda zvlášť když si to představím od nás z toho děsnýho hicu, kterej nás teď už druhej měsíc trápí :-D Hele alkohol je dobrej i v létě neb opití je levný, zvlášť na sluníčku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti opravdu upřímně závidím, co bych dala za kousek tepla :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥