Tereza Kazan: Krása, meditace a motivace

Dnes mám pro vás úplnou specialitu a moc hezké zpestření v tom všem kosmetickém roji matlátek a barvítek. Už je to nějakou chvilku, co jsem se potkala s Terezkou Kazan. Je to ohromně zajímavý člověk, prošla si kus světa a byla tak zlatá, že si o tom se mnou popovídala. Rozhovor mi v archivu ležel až příliš dlouho připravený pro jiné místo, ale myslím, že není čas otálet a s jejím dovolením si ho tu můžete exkluzivně přečíst. Všechny fotky jsou z Terezčiných zdrojů.

Tereza Kazan je něžná blondýnka s jemnýma očima a všudy přítomným úsměvem, ale také modelka světového formátu, autorka knihy ‘Chameleonka: Z deníku modelky’ a v současné době úspěšná manažerka marketingu a prodeje. Cestuje, miluje umění, rozumí tvrdé práci a nebojí se opakovaně začínat od píky v neznámém prostředí. S námi si popovídala o kráse, náročném pracovním prostředí nebo o tom, jak najít každodenní motivaci.

1. Co pro tebe znamená krása? 
Krása je, když se člověk při pohledu na onu krásu zastaví… Většinou se tak díky tomuto pozastavení na chvíli dostaneme do přítomného okamžiku, kde bychom správně měli žít neustále. Pokud se mám zaměřit na některou z žen, stará pravda hlásá, že krása pochází zevnitř. Příkladem je i císařovna Sissi, která byla proslavena svou krásou a přitom tuto krásu žádný malíř nedokázal přesně v malbách vyjádřit, čímž se dochovalo nesčetně jejích naprosto odlišných podobizen.


2. Jako modelka jsi pracovala s řadou známých značek po celém světě. Jde úspěch ruku v ruce se spokojeností? 
Zpravidla, když jste úspěšní, jste spokojení (ať už vědomě či nevědomě). Povětšinou však úspěch v kterékoliv oblasti vyvolává touhu po dalším, vyšším úspěchu a tak pořád výš a výš až můžete dosáhnout pravého opaku - nespokojenosti.

3. Jak se při náročném životním stylu a práci vyrovnáváš se stresem? 
V mém případě je to každodenní meditace, pokud možno ráno i večer, případně si jdu ještě zaběhat. Člověku to krásně nastartuje den a večer vyčistí vše, co je potřeba. Rozhodně se nedívat na televizi nebo zprávy, které každému nakládají pouze negativní náhled na svět a mají za úkol nám pouze vytvořit strach a dalším sledováním tento strach v nás upevňovat, abychom byli snadno ovladatelní.


4. Co je tvou každodenní motivací a inspirací? 
Změna je na každém z nás jednotlivě. Chci čistou planetu bez alergií, nebudu odhazovat špačky od cigaret do řeky. Chci peníze, holt budu makat ze všech sil. Já jsem si jednoho dne řekla, že se v naší zemi plné podmračených obyvatel budu snažit co nejčastěji na všechny usmívat. (Pravda, nejtěžší je to po cestě do práce v pondělí ráno :-) ). A když se na Vás potom někdo, na koho se usmíváte, usměje nazpět a tento někdo se následně zase usměje na někoho dalšího, uvědomíte si, jak obrovsky motivující můžou být vlastní vykonané činy.

5. Jsi cestovatelka tělem i duší. Na které místo se ráda vracíš? 
Nejraději poznávám nové a nové, abych mohla každou větu začínat slovy: ‘Vím, že’’, nikoliv ‘Já si myslím’ - kdy člověk ztratí okamžitě polovinu posluchačů. Když už však mé Já zatouží po opravdu hlubokém souznění, jedu za přáteli do Indie anebo za rodilými Američany (indiány) do států. Ve finále potom stejně jen sedíme a vůbec nemluvíme, což je na všem asi úplně nejúsměvnější…


6. Jak se udržuješ fit? 
Jedná se o celý proces, který tak člověk cestou za roky posbíral :-). Meditace, cvičení, běh, vegetariánství, abstinence… Je to náročné, zvlášť když chodím každodenně do práce kolem neustále vonících klobásek, které jsem tak milovala s pivem. Ano, neustálé odříkání… nic holt není bez příčiny, i mniši v klášterech vstávají každodenně ve čtyři, pět hodin ráno a procházejí řadou cvičení, obřadů a úkolů, aby ve výsledku byli schopni se nekonečně spokojeně usmívat.

7. Jaké je tvé nejoblíbenější roční období? Mění se tvá péče o krásu podle střídání ročních dob? 
Každé období přináší své radosti a je lepší se zaměřit na ně, než si v zimě naříkat a odpočítávat dny, než bude zase léto… Jak se mění období, mění se péče, to je jasné. V létě nasbírat co nejvíc sluníčka a vitamínu D - hlavně to nepřepálit, bacha! V zimě zase používat ochranné krémy proti mrazu. Každé období doplňovat vitamíny zevnitř. Univerzální ‘365 dní v roce lék’ na prokrvení nervového systému, pružnost a kvalitu pleti, vlasů, zubů nehtů a celkovou flexibilitu je - ať chceme nebo ne - sex.


8. Co bys doporučila čtenářům a čtenářkám jako lék proti špatné náladě? 
Krom výše uvedeného? - ten opravdu funguje i na bolesti hlavy, takže příště, až se bude Váš partner vymlouvat na bolesti hlavy, víte, co mu nabídnout :-)... Jinak opravdu nejefektivnější je samozřejmě jakékoliv cvičení a pohyb, které nám vytváří v těle ‘šťastné’ endorfiny. Každý by si toho měl však vyzkoušet co nejvíc, aby našel, co mu přesně vyhovuje a aby se násilím nenutil do cvičení v posilovně, když je vlastně radši v bazénu anebo v parku na kolečkových bruslích nebo na kole či na bojových uměních…

9. Máš někoho za vzor? 
Než odpovím, musím uvést, že nejsem křesťanka. Nejsem žádné náboženství a žádnému nedávám přednost. Jako jediná - snad nejslavnější postava lidských dějin - se mi vybavuje pouze Ježíš Nazaretský - fakt frajer, kterej dokázal vždycky a bez výjimky odpovídat na podněty zvenčí jen láskou. Ještě jsem takového člověka osobně nepotkala. Nikde.



Terezce za rozhovor moc děkuji a doufám, že se vám líbil :)



Komentáře