Chystáte se šít? Základem je výběr vhodné látky

Bylo šití odjakživa vaším velkým snem? Šít oblečení, kabelky, polštářky a další doplňky do domácnosti, kterými můžete obdarovávat nejen sebe, ale i své blízké? Proč si tuto kreativní tvorbu nezkusit, když máme dnes možnost sehnat kvalitní látky a další komponenty takřka z celého světa. Tento koníček se začíná opět těšit velkému zájmu lidí, neboť specializované obchody nám dnes nabízí nejen nepřeberné množství látek, metrového textilu, ale také galanterie a bižuterie, o které se nám mohlo dřív jen zdát. Jaké látky vybírat? A podle čeho?

Výběr látky se samozřejmě odvíjí od toho, co s ním zamýšlíte. Největší pozornost by měla být věnována materiálovému složení látky, neboť právě to určuje, jaké budou následné vlastnosti vašeho výrobku. Na výběr máte z přírodních, polosyntetických a syntetických materiálů. Každý z nich má své klady a zápory.

Přírodní materiály


Je známo, že přírodní materiály jsou více prodyšné, lépe tedy sají vodu. Další výhodou jsou pak jejich termoregulační vlastnosti. Mezi nevýhody pak můžeme zařadit vyšší cenu, mačkavost a u některých druhů přírodních materiálů také potřebu chemického čištění. Nejčastěji využívané jsou bavlna, hedvábí či vlna.

Syntetické materiály


Do této skupiny řadíme veškeré materiály z umělých vláken, tedy například nylon, polyester či akryl. Látky lze prát v pračce, nejsou tak mačkavé a jsou oproti přírodním materiálům levnější. Jejich nevýhody se projeví především na prodyšnosti.

Polosyntetické materiály


Hledáte-li střední cestu mezi dvěma předchozími skupinami, volte polosyntetické materiály. Jedná se totiž o jejich směs. Vlastnosti se ale odvíjejí od použitého poměru.
Nevíte-li si s výběrem přesto rady, nebojte se zeptat přímo v obchodě, ve kterém vybíráte. Jistě vám pomohou se rozhodnout, co pro vás bude tou nejlepší volbou.

Komentáře