Jaké jsou přínosy vitamínu D pro vlasy

Vitamin D je pro tělo velmi důležitý v mnoha tělesných procesech a jedním z nich je i cyklus růstu vlasů. Důležitým prostředkem, jak dosáhnout silného a hustého růstu vlasů, je zahrnout do své stravy potraviny bohaté na vitamín D a příjmat dostatečné množství slunečního záření.

Při nedostatečném příjmu je vhodné příjmat tento vitamin ve formě doplňku stravy, a to nejlépe přímo formu vitaminu D3 s extra panenským olivovým olejem pro dostatečnou vstřebatelnost.

Výhody vitaminu D3 pro vlasy jsou následující:

Nedostatek vitaminu D může způsobovat nadměrné vypadávání vlasů. Vitamin D se nachází ve zdravých vlasových folikulách. V nezdravých vlasových folikulách se nevyskytuje vůbec.

Vitamin D také snižuje stres, což bývá jednou z příčin nejčastěji spojovaných se ztrátou vlasů a mnoha dalšími problémy. Vždy je dobré snažit se vyvarovat stresu a žít spokojený život.

Vitamin D je také velice důležitý pro metabolismus růstu vlasů. Působí na keratinocyty, čímž iniciuje začátek cyklu vlasových folikulů a stimuluje růst vlasů.

Vitamin D stimuluje a vyživuje vlasový folikul.

Vitamin D se nejprve v játrech přemění na kalcidiol a posléze v ledvinách na kalcitriol, který je aktivní formou vitaminu D. Ten poté reguluje buněčnou apoptózu, která zase pomáhá regulovat cyklus vlasového folikulu.

Cyklus vlasových folikulů se dá rozdělit na tyto fáze :
  • Anagenní (rostoucí fáze).
  • Katagenní (ustupující fáze).
  • Telogenní (klidová fáze).
Mnoho různých procesů se podílí na nové tvorbě vlasů z folikulu a vitamin D v těchto procesech hraje hlavní roli. Ve vlasových folikulách se přímo nacházejí receptory vitaminu D. To je důvod, proč jsou vitamín D a vypadávání vlasů navzájem provázány. Tyto receptory ve vlasovém folikulu však musí být vyživovány již ve fázi růstu vlasu (anagen).

Studie potvrdily, že inhibice receptorů vitaminu D může způsobovat nadměrnou ztrátu vlasů. Zatímco nedostatek vitamínu D vede ke ztrátě vlasů, opak nemusí být pravdou. Nadměrná konzumace vitaminu D sama o sobě nemusí vést k nárůstu vlasů. Jakmile totiž vlasový folikul odumře, neučastní se již cyklu vlasového růstu. Vlasové folikuly musí být pro vitamin D aktivní, aby mohl účinkovat.

Proto je velmi důležité předcházet vypadávání vlasů již v raných stádiích.

Při absenci vitamínů a minerálů se vlasový folikul zmenšuje a dochází ke změnám v růstovém cyklu, což může způsobit, že se vlasy stanou křehkými, ztenčují se a vypadávají.

Vitamin D je také velmi důležitý v procesu regulace hladin fosfátu a vápníku v těle, která zajišťuje, aby byly kosti, kůže, nehty a vlasy silné a dobře vyživované.

Při dodávání vitaminu D do těla je také třeba myslet na to, že se tento vitamin účastní mnoha dalších procesů v těle. Při jeho doplňování je velmi vhodné dodávat tělu i vitamin K2. Tyto dva vitamíny se navzájem regulují a společně dosahují mnohem lepšího působení na organismus než odděleně.

Komentáře

  1. Staci pobyt na slnku a vitaminu D budeme mat dost. Pises putave clanky a blog je fajn, no tato PR sekcia ma dost odradza.

    OdpovědětVymazat
  2. To co pisete je zjednodusena blbost.Nejprve je dobre si o tom neco zjistit. Ze slunce neziskavate vitamin D3 primo, ale skrze nekolik procesu. Ne kazdy ma dokonalou konverzi vitaminu D ze slunce jako Vy. Navic delsi pobyt na slunci znamena degradaci kolagenu v pleti. V zimnich mesicich dostatek vitaminu D ze slunce nedostanete..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥