Hodné holky se dostanou do nebe, zlobivé tam, kam chtějí

Hodný holky to maj zatraceně těžký. Odmalička musejí všechny uctivě zdravit, doma pěkně pomáhat mamince, ze školy nosit jedničky, neztrácet cvičky, mít v penálu srovnané pastelky, odmaturovat na výbornou, přijímačky na VŠ pokosit jak žito, najít si hodného kluka, mít s ním hodné děti, vařit oběd na dvanáctou a vůbec se chovat spořádaně a slušně celý život, až do té doby, než přijdou do toho nebe. Celý tenhle výčet mi přijde jako naprosté utrpení. Tuhle jsem zahlédla článek Why I'm Done Being a "Nice Girl", tak se tu teď nad ním trošičku pozastavím. 

Autorka článku nám hned pěkně na začátků říká, že letos nehodlá být žádná hodná holka. Ale nemyslí to tak, že 1.1. v 0:01 začne jezdit po vesnicích 60 km/h, házet do sebe sex on the beach jak kdyby to byl jen džus, nebo že začne vymetat podniky a ponocovat i po půlnoci. Ne ne, o tom to vůbec není. Jde tu vlastně o sebeuvědomění a asertivitu.

Zdroj
Být hodná ke všem není úplně špatná věc. Nikdy nevíte, kde koho potkáte. Před pár měsíci letěl internetem článek o týpkovi, co někoho seřval při vystupování v metru. Následně došel na pohovor a ouha, před ním seděl právě ten pán, na kterého v metru řval. Může vám být jasné, že práci nedostal. Někdy je lepší držet jazyk za zuby a místo "ty krávo blbá, uhni z těch dveří" říct prostě "s dovolením". Být na všechny zlá je cesta do nepříjemností, to nikam nevede. Ale naučit se říkat ne, i když nám to na začátku přijde jako největší zlo, to je naopak cesta k úspěchu a získání seberespektu. Nikde není psáno, že musíte všem ve všem vyhovět. "Půjčíš mi to tričko?" ptá se ségra, které se zalíbilo vaše nejoblíbenější tríčo, které si šetříte na slavnostní příležitosti a ona ho chce vytáhnout do hospody, kde nasákne puchem a zřejmě i nějakým tím rozlitým pivem. Říct ne není zločin a "ty jsi lakomá" není žádný opravdický argument. Má mít svoje a nežebrat na ostatních.

Další klasický příklad. "Půjdeš se mnou na drink?" ptá se už po sté váš kolega z práci, i když ví, že jste zadaná a ke kterému cítíte asi tolik, co k botám, které dělají puchýře. Říct ne a mít tak navždycky pokoj je přeci mnohem lepší, než se vykrucovat. Nemáte se důvod vymlouvat, že se vám nechce je vaše věc a basta fidli. Proč se vám to bude hodit? Časem si osvojíte určitou "drsnost", díky které si budete umět říct o lepší plat, nebo se nenecháte odradit při reklamaci zboží řečmi typu "ale to nemůžete vrátit jen tak". Pěkně vemte do ruky občanský zákoník, nalistujte stránky o ochraně spotřebitele a omlaťte to obchodníkům o hlavy. 

Další věc - proč byste měli pořád vycházet všem vstříc? Copak kolem vás všichni poskakují, když
Zdroj
něco potřebujete? No neposkakují. Že potřebuje kámoška půjčit na víkend byt, protože přijedou její rodiče a u ní je to moc malý? No, to je trochu radikální příklad. Tak jinak. Že po vás chce kolegyně v práci, ať za ní vezmete pár hodin a budete jí krýt, protože si nutně potřebuje dojít na nehty a zrovna neměli jiný termín a peníze z práce potřebuje? Hm, taky asi to není nejlepší příklad. Ale prostě, kašlete na ostatní a dělejte si všechno tak, jak potřebujete vy. Kdo jiný, než vy, vás bude stavět na první místo?

Už jste dost unavení z mého dnešního blábolení? Ne? Tak mám pro vás ještě 6 antihodnoholčičích předsevzetí, které budeme od teď hezky dodržovat:

  1. Vztahy s lidmi, kteří za to nestojí, nemají cenu. Tohle si zapiště za uši. Pokud máte kámošku, která se s vámi vídá jen proto, že jí dáváte slevový kuponky do DMka, nebo že jí berete s sebou do fitka na volný vstupy z permice, ale jinak na vás z vysoka kašle, tak pryč s ní. Pokud jste ve vztahu, kdy polovinu času probrečíte, ale bojíte se být sama, tak si takhle představte celý svůj život a radši buďte na chvíli singl, svět je plný pěkných kluků, kteří vás budou na rukou nosit.
  2. Snadná cesta není vždycky nejlepší řešení. Radši souhlasíte se šéfem, který vám zadá hromadu nadstandardní neplacené práce jen proto, že se mu bojíte říct ne, nebo se bojíte si domluvit vlastní podmínky? Chyba. Neříkám, ať rovnou děláte revoluci, ale je důležité znát vlastní cenu a naučit se s lidmi vyjednávat. I kdyby to mělo být jen 50 deka šunka - je 60 ok? - ne, není.
  3. Být "zlá holka" neznamená neohleduplná. Pokud se hodláte zbavovat přítěžových lidí z bodu 1, tak ale nezapomeňte hýčkat ty, kteří vám za to stojí. Účelem není to, abyste byla na všechno sama, ale naopak, abychom se dokázali obklopit těmi lidmi, které máme rádi, a vážili si jich, stejně jako si váží oni nás.
  4. Konec čekání, tečka. Chcete lepší práci? Výmluva "až po novém roce" je jen lenost a pohodlnost. Pokud nejsme s něčím spokojení, musíme to změnit. Nebo chcete začít sportovat, ale teď na jaře furt prší a vám se nechce jít ven běhat a nemáte peníze na fitko a nemáte energii a kdovíco ještě? Výmluvy výmluvy. Pokud máte čas si číst blogy, pak máte taky čas si na 10 minut denně zaposilovat, zaskákat přes švihadlo, nebo si zatancovat Zumbu podle videí na YouTubu. Nečekejte, že vám spadne štěstí do klína. I ten nejznámější americký sen znamená úspěch po tvrdé dřině a práci.
  5. "Promiň" není záplata na rozhazování. Pokud se všem omlouváte za jejich chyby jen proto, že se nechcete hádat, nebo proto, abyste vyplnili trapné ticho, tak je to špatně. Proč byste se měli omlouvat za to, že je celý svět špatný? Nebo v situaci, kdy máte pravdu, kterou protějšek nechce uznat? Jen kvůli tomu, aby nebyl konflikt? Copak vám to za to stojí? Neříkám, ať se hned kvůli všemu hádáte do krve, ale zamyslete se nad tím, jak často se omlouváte lidem, kteří si to nezaslouží.
  6. Pokud něco chcete, vezměte si to. A pozor, tohle není navádění ke krádežím!!! Pokud máte nějaký sen, který se stydíte si splnit jen aby o vás nebyly řeči, tak svůj strach zkuste překonat. Hlavu vzhůru a bradu hrdě kupředu. Nenechte se utlačit v konverzacích, kdy chcete projevit svůj názor. 


Jak se vám líbila dnešní lekce feminismu? :D Umíte říct ne? 
Jste hodné, nebo zlobivé holky?

Prozatím adios 


Komentáře

  1. Moc pěkně zpracované téma i článek, musím s tebou souhlasit. Ještě tak tři, čtyři roky zpět jsem byla přesně ta holka z prvního odstavce, která by se rozkrájela i pro ty, co jí hází klacky pod nohy. Pak se mi ale nějakým zázrakem v hlavě rozsvítilo a do svého života jsem si zvolila jen pár lidí (je to fakt jen hrstka), kteří za to stojí a na které se můžu spolehnout. Nechápu, že jsem byla tak pitomá a nechala sebou tak zametat.
    Každopádně ještě nějaké nedostatky mám, hlavně to oddalování věcí. Chci cvičit, ale su ještě moc pohodlná, chci změnit práci, ale je to to samé. No snad se dopracuju i k této změně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být hodná holka není žádná legrace! :D Pár lidí, kteří za to stojí, úplně stačí :) Držím palce, ať jdou všechny plánované změny jak po másle :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář ♥