Harmonické bydlení podle feng shui


Staří číňané věděli, jak ochránit své zdraví a navodit soulad. Proto se také opírali o učení Feng-shui (z čínštiny voda a vítr). Toto učení se opírá o tok energie čchi, která je všudypřítomná a ovlivňuje naše životy a která plyne právě prostřednictvím harmonie v životech. Tuto energii můžete přivítat ve svých domovech i vy, pomocí těchto 5 zásad.

1. Dbejte na uklizený domov. Pořádek a čistota jsou podmínkou hladkého toku čchi. Nestačí však jen uklidit naoko nebo jen na povrchu. Jděte do hloubky – vyčištěte prostor za lednicí, za kuchyňskou linkou, za pračkou, za nábytkem a všechna místa, kterým při běžném úklidu nevěnujete pozornost. S tím souvisí i zbavení se věcí, které nepotřebujete. Projděte šuplíky s oblečením, police s knihami, botník a jiné zaskládané úložné prostory a všeho, co nepoužíváte, se zbavte. To samé platí i pro staré dary, fotografie či věci od lidí, kteří vám nějak ublížili nebo vzpomínka na ně ve vás vyvolává negativní emoce.

2. Barvy mají kouzelnou moc a dokážou ovlivňovat náladu, navodit atmosféru, zklidnit nebo naopak nabudit. Myslete na to, až budete provádět výmalbu jednotlivých pokojů.

Červená je jedna z nejsilnějších barev a reprezentuje oheň a žár. Tato silně energická barva vám domů přinese radost, vzrušení a povzbudí sexuální touhu.

Žlutá (zlatá) je barvou slunce, tepla a veselí a zastupuje zemi. Žlutá v kuchyni nebo dětském pokoji navodí pokojnou, útulnou a vřelou atmosféru.

Modrá reprezentuje oblohu a vodstvo. Je to barva, která uklidňuje, podporuje myšlení a kreativitu a souvisí s penězi a kariérou.

Zelenáje symbolem čerstvé energie, regenerace, zdraví a přírody. Tato barva vám doma zařídí harmonii, klid, psychickou rovnováhu a zlepšení zdravotní kondice.

3. Kuchyně je jedna ze dvou nejdůležitějších místností. Je spojená s příjmem potravy a tudíž i s tím spojeným zdravím. Udržujte ji proto v co největší možné čistotě. Nenakupujte zbytečně moc potravin, dlouho skladované jídlo má špatnou energii. Co se týká vybavení, preferujte dřevo. Pro navození klidu a pohody volte raději oblé tvary než hranaté – nejlepší volbou je tak třeba jídelní stůl vybrat spíše kulatý nebo oválný. Nejen, že v prostoru vypadá lépe, ale také se u něj lépe stoluje a komunikuje. Příjemné prostředí vytvoří i různé doplňky, jako bavlněné polštáře, svíčky či koberec. Pokud je zvolíte v barvách feng-shui, navodíte pozitivní atmosféru.

4. Ložnice by ve vás měla evokovat smyslnost, pohodlí, pocit klidu a souznění. Aby tomu ale tak bylo, musí splňovat několik pravidel. Odstraňte z ní veškerou elektroniku nebo cvičební pomůcky. Často větrejte a pokud v ní chcete mít rostliny, umístěte je co nejdál od místa spánku. Postel by měla být přístupná z obou stran, čelem přiražená ke zdi, z obou stran by měly být umístěné noční stolky a když si lehnete, nohy by vám měly směřovat ke dveřím.

5. Harmonie domova se také projevuje tím, že v bytě či domě nemáte nic rozbitého, špatně fungujícího nebo vrzajícího. Veškeré nezbytné opravy provádějte hned, ať už je to ucpané umyvadlo, nedoléhající dveře nebo podobné záležitosti. Pamatujte také, že Feng-shui je hlavně o harmonii, o síle pozitivní energie, která má vliv jak na zdraví, celkovou spokojenost, ale také na rodinné, milostné i přátelské vztahy.

Komentáře